» Palumeu dag 2

Na een beetje onrustige nacht vanwege de vreemde geluiden die je hoort zijn wij om 05.00 uur wakker geworden door de brulapen. Het is een vreemd geluid dat je ergens ver weg in de jungle hoort, het geluid zwelt aan en je hoort het ongeveer 30 minuten lang, dan is het opeens weer weg. Weer even in slaap gevallen en dan om 06.30 uur hoorden wij dat er heel zachtjes iemand op het balkon de koffie en thee neer zette. Gelijk maar even een bakkie ingeschonken en op het balkon zitten genieten van de rust en het mooie uitzicht op de Tapahony rivier.

Om 08.00 uur was het ontbijt klaar en daarna om 09.00 uur zouden wij naar Poti Hill vertrekken, dus even terug naar het huisje om andere kleren aan te doen en de spullen mee te nemen voor deze jungle tocht. Het beste is om goede dichte schoenen aan te doen en een lange broek, je kan wel een t-shirt aan doen, dit is geen probleem, smeer je wel goed in met “deet” en neem wat te drinken mee.

Om 09.00 uur was de hele ploeg start klaar dus konden we in de korjaal stappen. Na ongeveer 1 uur varen over de Tapahony rivier, waar op sommige plaatsen het water wel erg laag was, je komt namelijk regelmatig met de onderkant van de boot over de grond en stenen heen, kwamen we aan bij een kleine opening in het bos langs de oever van de rivier.

Allemaal uitstappen en hier kan je al je spulletjes achter laten in de boot, dus je hoeft niet onnodig te sjouwen.

Na een jungle tocht door het oerwoud van ongeveer 75 minuten, (deze is best wel pittig met die warmte) kom je aan de voet van Poti Hill, onderweg krijg je van Noach de gids de nodige uitleg over alles. Je loopt werkelijk helemaal onder de bomen en je zou zeker verdwalen als je niet bij de ploeg zou blijven. Als je dorst hebt onderweg kan je drinken krijgen van de jongens.

Onderaan de voet van de heuvel even uitrusten en dan nog een klim van 15 minuten in de volle zon naar boven. Boven eerst even op adem komen en dan van het uitzicht genieten, je kan helemaal rond kijken over de bomen van het oerwoud heen en in de verte zie je nog andere bergtoppen maar helaas zijn wij de namen vergeten.

Boven even wat gedronken en een sinasappel gegeten en daarna weer aan de afdaling begonnen, let goed op, je loopt zo de verkeerde kant op en dan verdwaal je tussen de bomen in de jungle, dus let op de gids waar deze heen loopt.

Wil je niet naar boven klimmen of kan je dit niet, dan is het geen probleem om beneden aan de voet van de heuvel te blijven wachten. Er blijft altijd iemand bij je van het oord, in dit geval was het David de bootsman, hij geeft dan gelijk nog wat uitleg over het oerwoud en de dieren erin.

Na weer 75 minuten door het oerwoud te zijn terug gelopen, kwamen wij met z’n allen bij de korjaal aan, iedereen er weer in en aan de terug tocht begonnen richting Palawa eiland, zo nu en dan weer over de grond maar het ging allemaal goed.

Aangekomen op Palawa eiland eerst omkleden, zwemspullen aandoen, daarna de lunch genomen, die bestond uit patat, rijst, vis, tomaat, komkommer, fruit en limonade. Wij houden niet zo van vis, dus zouden wij iets anders krijgen maar dit waren ze vergeten, nu komt iets wat beslist niet nodig was geweest maar heel aardig was van de jongens van het oord, ze zijn terug gevaren naar Palumeu, hebben roerei voor ons gemaakt, zijn toen met de boot weer terug gekomen naar Palawa eiland zodat wij toch iets anders hadden dan de vis. Wij wisten niet dat ze dit gingen doen, dus dat was een verrassing en verschrikkelijk aardig van ze.

Na het eten genoeg de tijd gehad om weer lekker in de rivier te zwemmen en daarna nog heerlijk te luieren in de hangmatten.

Sean noemt dit hangmatteren, dit is een prachtig woord voor dit luieren.

Om 17.00 uur hebben we de boel weer ingepakt en zijn terug gevaren naar Palumeu. Lekker uitrusten, olielamp ophalen, zitten op je balkon, lange broek en shirtje aan, insmeren met “deet” en voor het diner nog een drankje halen in de bar. Om 19.30 uur konden wij aan tafel, we hadden rijst, kip, komkommer, tomaat en fruit, natuurlijk ook limonade erbij. Na het eten  hebben we onder elkaar even overleg gehad over de dingen die we morgen gingen doen. We zijn overeen gekomen dat morgen een rustdag ging worden, dus doen waar je zelf zin in hebt of  een uitstapje met de boot maken. De olielamp konden we in de bar laten staan want we moesten nog naar het dorp lopen voor de culturele avond. Vergeet niet om je zaklantaren mee te nemen want het is aarde donker.

Na het diner zijn wij met z’n allen naar het dorp gelopen voor deze culturele avond. Dit duurt ongeveer 45 minuten en bestaat uit wat zang, dans, en een klein toneelstukje van de plaatselijke indianen. Je kan ook proberen of je geluid kunt krijgen uit de bamboe fluit en van de schild van een schildpad, dit valt trouwens nog niet mee. Na gezamenlijk nog muziek met sambaballen te hebben gemaakt en mee te hebben gedaan met een rituele dans, was de avond weer voorbij.

Bij het licht van de zaklantaren moet je toch nog goed kijken waar het pad is naar ons eigen oord. Je kan heel gauw het verkeerde pad inslaan en dat weet je niet meer waar je bent.

We hebben in de bar onze olielamp weer opgepakt en zijn toen naar onze kamer gelopen, hier hebben we nog een poosje heerlijk buiten gezeten. Wel goed insmeren met “deet” voor de insecten. Daarna de klamboe weer even goed over het bed gedaan en gaan slapen. Lamp kan je de hele nacht weer laten branden en eventueel buiten op het balkon neer zetten voor de lucht.

 

Weer wat tips van ons.

 

Voor Poti Hill, goede dichte schoenen en lange broek, t-shirt kan wel maar goed in smeren met “deet”.

Fototoestel en filmcamera niet vergeten, eventueel plastiek zakje er om heen doen voor opspattend water in de boot.

Flesje water voor bij de jungle tocht.

Zwemkleding niet vergeten voor Palawa eiland.

Drankjes in de bar kan je zelf opschrijven op je eigen rekening, afrekenen aan het einde van je verblijf bij Nootje, de beheerder van het oord.

In Palumeu dorp zelf geen mensen fotograferen of filmen, tenzij de gids toestemming geeft.

[ terug... ]Omhoog


Maak vrienden

Mijn vrienden / buddies

Suriname Foto's

Thailand vakantie

 • Kijk hier voor onze
  vakantie naar
  Khao Lak en Bangkok
  in Thailand.
  KLIK HIER

Verschillende vakanties

 • Kijk eens op onze site
  over verschillende
  landen en hotels.
  KLIK HIER

Diverse landen foto's

 • Hier zie je onze
  foto's van verschillende
  landen en hotels
  KLIK HIER

Suriname startpagina

Rondvluchten


Free counter and web stats Copyright 2002-2019