» Palumeu dag 1

Vandaag begint de trip naar Palumeu, best wel een beetje nieuwsgierig hoe dit allemaal gaat verlopen.

Na een goed ontbijt in het hotel en 1 tas en 1 rugzak te hebben ingepakt, waar je toch even over moet na denken wat je voor 4 dagen/3 nachten mee moet nemen op deze tocht,  je mag tenslotte maar 6 kg per persoon mee nemen, zijn we om 10 uur opgehaald in het hotel met een luxe auto. Die heeft ons naar het vliegveld Zorg en Hoop gebracht, daar konden we de tassen afgeven en moesten wij ook op de weegschaal gaan staan. Tot onze verrassing hebben daar Sean weer ontmoet van Mets tours, deze is ook mee gegaan naar Palumeu.

Na nog een hapje en een drankje te hebben gekregen konden wij naar het vliegtuigje lopen. Het was een 2 motorig vliegtuigje,  een Nomad N24A Turbo Prop, er konden op dit moment 12 mensen in. Even een plaatsje uitzoeken en om 11.30 uur zijn wij vertrokken naar Palumeu.

De tocht duurt ongeveer 5 kwartier, bijna helemaal over bossen heen. Na 5 min. zie je de bauxiet mijn Paranam daarna zie je de luchthaven Zanderije, dan vlieg je bij het Brokopondo stuwmeer en zie je de Brownsberg ligggen. Op de kale plekken die je tussen de bomen ziet wordt aan goudwinning gedaan. Bij Pokigron zie je dat de weg stopt. Hierna zie je hoofdzakelijk nog bomen.

Om 12.45 uur zijn wij aangekomen in Palumeu. Het is een airstrip midden in de jungle bij het Indianen dorp Palumeu en aan de Tapanahony rivier. De nieuwe groep komt en de oude gaat met dit vliegtuig weer weg. Het is een vreemde gewaarwording dat je alleen nog maar met het vliegtuig hier vandaan kunt gaan en niet gewoon over de weg.

We konden de bagage achter laten in de aankomsthal en zijn toen naar de Bar gelopen voor de kennismaking met de  medewerkers van het oord en de rest van de groep, dit alles onder een drankje.

De gids die wij hadden voor deze dagen was Noach, een fantastisch iemand, vriendelijk, behulpzaam en geeft goede uitleg over alles, Nootje de beheerder, Blad de assistent, Henkie de gids voor Kasikasima, David de bootsman en Sean.

Na een duidelijke uitleg over de gang van zaken op het oord, kon je de bagage ophalen en naar je hut gaan, het maakt niet uit welke je kiest, alles is goed. Er staan 6 hutten met 2 slaapkamers onder een kap. Je hebt dus je eigen slaapkamer met 2 eenpersoonsbedden onder een klamboe, tafeltjes, kledingkast met hangertjes, je eigen toilet, wasbak en douche. 

Wij hadden het eerste hutje genomen en de 2e kamer, nr 1B, onze hut heette in het Trio, Kirikipisi, in het Wajana, Pirisi en gewoon op zijn Hollands, Parkiet.

Op het balkon staan 2 stoelen met een tafeltje, hier krijg je elke morgen koffie en thee om 06.30 uur, deze moet je delen met je buren. Op het balkon staat ook een rek waar je de was op kunt drogen.

De hutten en het beddengoed zijn goed schoon. De hutten worden iedere dag schoongemaakt en ook het bed wordt weer opgemaakt voor je.

Er is geen elektriciteit, dus s’avonds voor 18.00 uur moet je de olielamp ophalen bij het gebouw van de beheerder. Deze kan je de hele avond en nacht brandend bij je houden. Het water wat uit de kraan komt is geen drinkwater, het komt uit de rivier.

Het drinkwater wat op het oord gebruikt wordt is gekookt rivier water.

Je hebt vanaf je eigen balkon een prachtig uitzicht over de Tapanahony rivier en de omgeving is erg mooi.

Na ons te hebben omgekleed zijn we met de korjaal naar het Palawa eiland gevaren waar we een picknick lunch hebben gehouden, we hebben rijst, rundvlees, aubergine en limonade gekregen. Er waren voldoende zwemvesten in de korjaal aanwezig.

Na het eten zijn we in de rivier gaan zwemmen, dit is het warmste water wat ik tot nu toe op al onze reizen heb mee gemaakt. Even nog lekker kunnen ontspannen in de hangmatten die ze voor ons hadden opgehangen waarna we de boel hebben ingepakt en terug zijn gaan varen naar het Indianen dorp Palumeu zelf.

Hier werden wij ontvangen door de dorpshoofden voor een beleefdheidsbezoek, we kregen om te toasten een slok “casiri” daarna een stuk cassave brood die je moest dopen in “peprewatra” dit is peperwater.

Casiri is van cassave gemaakt, dit moet eerst 8 uur koken voordat je het kan gebruiken, er zit namelijk blauwzuur in, dit koken doen ze ook op het oord zelf.

Na een wandeling door het dorp zelf, terug naar de hut gelopen, de lamp gehaald, een douche genomen, andere kleding aangedaan en om 19.30 uur konden wij weer aan tafel om te eten. Ditmaal was het macaroni, kip, komkommer, tomaat, fruit en limonade. Na het eten hebben we eerst onder elkaar nog in de bar gezeten en een drankje genomen. Er staat de hele dag gratis koffie en thee. Je kan in de bar ook sterke drank, wijn en limonade kopen.

Cola is 4 srd, (euro 1,10)  Rum is 3,50 srd (euro 1,=)
en een fles wijn 25 srd (euro 7,=)

Na het eten is er een kampvuur gemaakt en heeft Sean zijn gitaar erbij gehaald, hij heeft vele bekende liedjes gespeeld en wij hebben allemaal mee gezongen voor zover wij ze konden.

Het was inmiddels behoorlijk donker, dus bij de olielamp terug gelopen naar de hut, bij dit licht de voorbereidingen gedaan om te gaan slapen, zoals de klamboe even goed over je bed heen doen en toen naar bed.

Kleine dingetjes die je in de gaten kan houden.

Oord is netjes en leuk gemaakt en goede uitleg over de gang van zaken op het oord.

Hut en beddengoed is goed schoon.

Gratis de hele dag koffie en thee in de bar.

Gratis koffie en thee s’morgens op je balkon.

Zwemvesten bij iedere korjaal tocht op de rivier.

Goede aandacht van de gids en andere medewerkers.

Olielamp kan je s’nachts brandend binnen houden of buiten brandend op het balkon zetten.

Speciale wensen met eten even vroeg laten weten, b.v. geen vis eten, dan krijg je wat anders.

In de avond uren is een lange broek en sokken gemakkelijk maar als je je goed met “Deet” in smeert dan heb je weinig last van ongedierte en kan je een dun bloesje of t-shirt aandoen, inplaats van een shirt met lange mouwen. (het is dan nog steeds erg warm)

Schoenen op het oord zijn gewoon slippers of sandalen.

[ terug... ]Omhoog


Maak vrienden

Mijn vrienden / buddies

Suriname Foto's

Thailand vakantie

 • Kijk hier voor onze
  vakantie naar
  Khao Lak en Bangkok
  in Thailand.
  KLIK HIER

Verschillende vakanties

 • Kijk eens op onze site
  over verschillende
  landen en hotels.
  KLIK HIER

Diverse landen foto's

 • Hier zie je onze
  foto's van verschillende
  landen en hotels
  KLIK HIER

Suriname startpagina

Rondvluchten


Free counter and web stats Copyright 2002-2018